talerze bokono

Skład porcelanowej zastawy stołowej

Porcelana jest symbolem klasyki i elegancji. Polska porcelana słynie z wysokiej jakości, a na polskim stole porcelanowa zastawa należy do tradycji. Wykonane z niej talerze, filiżanki i inne elementy są wyrazem elegancji, funkcjonalności oraz trwałości.

Komplet czy pojedyncze egzemplarze?

W sklepach można zakupić całą zastawę stołową, albo jej pojedyncze egzemplarze. Niezwykle elegancko wygląda zastawa z tej samej linii. Niektórzy kolekcjonują naczynia wykonane z porcelany. W skład zastawy wchodzą:

– porcelanowe talerze głębokie, płytkie, deserowe, sałatkowe;

– filiżanki, kubki;

– misy i półmiski,

– mleczniki;

– wazony, kompotierki i dzbanki.

Skład zastawy będzie się różnił od ilości podawanych potraw, a także rodzaju spotkania/ imprezy. Serwowany posiłek powinien być podawany w takiej samej porcelanie. Nie można mieszać naczyń z różnymi wzorami.

Głębokie talerze z porcelany…

W zastawie stołowej jest kilka rodzajów talerzy. Głębokich talerzy (np. takich) używa się do podawania wszelkiego rodzaju zup, płytkie nadają się do drugiego dania. Istnieją talerzyki mniejsze, tzw. deserowe – jak sama nazwa wskazuje przeznaczone są do deserów, a sałatkowe do sałatek.